JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Möt domstolshandläggare - Stefan Carlsson

Vad är bakgrunden till att du idag jobbar som domstolshandläggare?

Under min utbildning gjorde jag praktik på en advokatbyrå inom affärsjuridik. De menade att det bästa sättet för mig att vidareutvecklas som paralegal, var att jobba i en statlig myndighet i ett par år. Jag började som domstolshandläggare på Södertörns tingsrätt – och trivdes så bra att jag har blivit kvar.

Var det något som förvånade dig när du började som domstolshandläggare?

Jag blev förvånad över att jag fick ta så många självständiga beslut. Jag hade inte heller förväntat mig att det skulle ingå så många olika moment i jobbet. En annan sak var öppenheten mellan kollegorna här på domstolen. Det är inte alls den hierarki som jag mötte på advokatbyrån. Här pratar alla verkligen med alla.

Vilka arbetsuppgifter har du nu?

Jag jobbar både med brottmål och med tvistemål. Jag har mycket löpande kontakt med allmänheten, parter, ombud och vittnen. Jag förelägger också människor att komma in med olika skrivelser och bevisuppgifter och kallar även parter till förhandling i tingsrätten.

Finns det några särskilda utmaningar med att jobba som domstolshandläggare?

Den största utmaningen är att hålla struktur på dagen – att inte bli splittrad utan jobba så strukturerat som möjligt. Jag försöker skapa olika rutiner för att arbetet ska flyta på bra. Att arbetet innehåller så många olika moment är en utmaning i sig.

Bild på Stefan Karlsson. Foto: Carl Johan Erikson 

Vad är speciellt med att ha en domstol som arbetsgivare?

Jag kan inte säga så mycket mer än att det är en myndighet. Det är ordning och reda. Man får veta vad som gäller och man får information om förändringar i god tid. I övrigt har jag svårt att komma på något speciellt – det är som vilken arbetsgivare som helst.

Men det är mindre toppstyrt än andra arbetsplatser jag har varit på. Om man vill och kan, går det bra att delta i domstolens förändringsarbete.

 

Hur upplever du möjligheterna till kompetensutveckling?

De var rätt små när jag började, men de har blivit bättre och bättre. Det är svårt att göra karriär som domstolshandläggare, men nu ska det i alla fall bli möjligt att bli handläggarchef – ett naturligt nästa steg för en domstolshandläggare. En sak som har gjort kompetensutvecklingen lättare är Kompetensportalen. Där kan man gå in och hitta nya utbildningar som man kan anmäla sig till.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa är att det är så varierat och att man får arbeta självständigt och fatta egna beslut. Det är också ett viktigt arbete. Man har kontakt med många människor som hamnat i speciella situationer som man får möta med respekt och värdighet.

Vilka personliga egenskaper tycker du att en domstolshandläggare ska ha?

Framför allt är det viktigt att kunna samarbeta med sina kollegor. Man behöver också vara lyhörd och kunna klara många olika arbetsmoment. Därför är det bra om man har en ganska bred kompetens. Det är också bra om man är hyfsat stresstålig.

Varför tycker du att man ska söka anställning som domstolshandläggare?

Man får ett jobb där den ena dagen inte är den andra lik. Man får arbeta hos en human arbetsgivare med bra värderingar och i ett gott arbetsklimat. Det gör att det är möjligt att få en bra balans i livet – arbete, familj och fritid.
Senast ändrad: 2017-10-02

Stefan Karlsson, Södertörns tingsrätt

Utbildning: Paralegal (2-årig juridisk yrkesutbildning)

Bakgrund: Lager- och inköpsansvarig inom bland annat möbelbranschen

 


Internutbildning 

Det finns ett stort antal kurser för handläggare/ domstolssekreterare. Se filmen om vår internutbildning.